utorak, 26. srpnja 2011.

Kako postaviti blokadu na skuteru (Gilera Runner 50)



                                            
          Gilera Runner 50 – Blokada, limitator brzine



 Za izradu jednostavne elektroničke blokade na Gileri Runner 50 potrebno je imati 2 kondenzatora (1 µF, 100 V) i još jedan kondenzator (4.7 µF, 50 V), jedan obični prekidač koji ćemo ugraditi negdje na plastiku skutera da nam bude pri ruci. S ovakvom blokadom i koristeći kondenzatore upravo ovih vrijednosti, skuter će postizati maksimalnu brzinu od oko 48 km/h. Moguće je koristiti i kondenzatore drugih vrijednosti ovisno o vrsti bobine, odnosno samo jedan kondenzator, pa isprobavati max brzinu skutera dok ne postignemo željeni učinak. 

...dakle, potrebno je nabaviti;




Ovakva blokada se ugrađuje na bobinu i to na način da se kondenzatori spoje jednim krajem na crveni kabel na bobini, a drugim krajem na masu (šasiju, metalni dio) skutera. Prekidač služi za uključivanje/isključivanje blokade i spaja se između kondenzatora i 'mase'.
 Bobina se nalazi s lijeve strane skutera i potrebno je skinuti cijelu plastiku (stranicu) kako bi došli do nje;



Na slijedećoj slici ćemo vidjeti kako se spajaju kondenzatori, ali pazimo pri tom gdje je plus, a gdje minus na kondenzatoru. (minus - bjiela traka na kondenzatoru s lijeve strane);







.....I na kraju evo sheme spoja; na cvenu žicu bobine spojimo spoj kondenzatora i preko prekidača spajamo na masu (šasiju ili minus na akumulatoru). Crvenu žicu je najjednostavnije malo oguliti i kasnije izolirati trakom kad sve spojimo. I sad kad je prekidač uključen, blokada radi i obrnuto.

Ako ne postižete željenu brzinu, pokušajte s kondenzatorima drugih vrijednosti pa testirajte!





Gilera Runner 50 – Blokada, limitator brzine

2 komentara:

  1. Pozdrav da li moze uputstvo za blokadu za Piaggio Liberty 125cc 4T

    OdgovoriIzbriši
  2. ELEKTRONSKA BLOKADA GILERU 50 SP 2005GODIŠTE KARBURATOR



    OdgovoriIzbriši